Foto: Tomas Oneborg/Sveriges Radio

Sverige påstas hjälpa NSA-spaning

Försvarets radioanstalt påstås ha samarbetat med underrättelsemyndigheter i USA och Storbritannien genom att bland gett dem tillgång till kablar under Östersjön.

Svenska FRA påstås ha samarbetat med underrättelsemyndigheter i USA och Storbritannien, skriver tidningen Metro

Det är David Campbell, en brittisk grävande journalist som påstår att FRA och Sverige har varit en av de mest samarbetsvänliga länderna och bland annat givit USA:s underrättelsemyndighet NSA tillgång till de baltiska undervattenskablarna under Östersjön.

Sverige ska ha haft kodnamn Sardine i det hemliga samarbetet, påstod Campbell under en utfrågning i ett utskott i EU-parlamentet.

FRA vill varken bekräfta eller förneka uppgifterna. Men nu kräver oppositionen svar av regeringen.

Vänsterpartiet menar att det skulle vara en stor skandal om Sverige och myndigheten FRA samarbetat med NSA om övervakning av internet.

Miljöpartiets riksdagsledamot Maria Ferm tycker att regeringen nu borde ge besked om vad som hänt och är mycket kritisk.

Om uppgifterna stämmer tycker jag att det är mycket allvarligt. Bland annat eftersom regeringen tidigare sagt att de inte haft fullständig bild över USA:s övervakning och inte kunnat vidta några åtgärder, säger Maria Ferm.

Utrikesminister Carl Bildt säger att det inte är någon hemlighet att FRA har ett internationellt samarbete, men ställer sig tveksam till uppgifterna från Campbell.

– Jag kan inte vad den här mannen vet över huvud taget. Det verkar inte vara så mycket, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".