NSA:s möjligheter till övervakning kan vara större än tidigare känt. Foto: Patrick Semansky/Scanpix

Hur NSA tar sig förbi nätsäkerheten

NSA och brittiska GCHQ har knäckt de koder som skulle skydda människors privata banktransaktioner, affärer på nätet, sjukjournaler, e-post och telefonsamtal.
En av Sveriges främsta IT-experter förklarar vad det kan innebära.

Patrik Fältström är en av Sveriges främsta It-experter och har bland annat varit IT-rådgivare åt regeringen.

- Låt oss säga att jag är en tillverkare av dörrar med lås. Och så säljer jag mina säkerhetsdörrar till folk som äger lägenheter. Då skulle man kunna likna det här vid att jag är tvungen att lämna ut nyckeln till den här dörren, inte bara till dig som köper den, utan också till i det här fallet NSA så att de också kan komma in i dörren.

Återigen har tidningarna The Guardian och New York Times publicerat nya uppgifter om hur mycket som övervakas av NSA. Och källan är återigen visselblåsaren Edward Snowden.

Genom hemliga överenskommelser med teknikföretag och internetleverantörer har spionorganisationerna knäckt koderna och fått möjlighet att ta sig förbi säkerhetskrypteringarna på internet.

Men trots att övervakningen är större än vad som tidigare varit känt så det finns sätt att undvika övervakning om man använder skydd som har öppna källkoder, eller dörrar där man får se exakt hur dörren är uppbyggd, menar Patrik Fältström.

- För att själv kunna fatta ett eget beslut på hurvida man litar på den eller inte.

Det som oroar Patrik Fältström är att listan på vad NSA spanar på inte tycks ta slut.

- Det har kommit fram sak efter sak, när vi trodde att de bara höll på med traditionell signal spaning. Men så verkar inte vara fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista