1 av 2
Irans president Hassan Rohani Foto: Ebrahim Noroozi/Scanpix
2 av 2
Per Jönsson på Utrikespolitiska institutet. Foto: Arash Mokhtari/P3 Nyheter

Önskade Irans nye president judar gott nytt år?

1:26 min

I onsdags var det judiskt nyår och många blev rejält förvånade när Irans nye president på både persiska och engelska önskade judar gott nytt år på Twitter. Men nu ifrågasätts tweeten och från officiellt håll säger man att presidenten inte har ett Twitterkonto.

"När solen nu håller på att gå ner i Teheran önskar jag alla judar, speciellt iranska judar, en välsignad Rosh Hashanah", twittrade Irans nye president Hassan Rohani. Och så här har det inte låtit från en iransk företrädare på minst åtta år, säger Per Jönsson på Utrikespolitiska institutet.

– Det här är en moderat liberal snudd på reformistisk president. Han har gjort många symboliska saker, utsett en kvinna till vice president, utsett en kvinnlig talesman för utrikesdepartementet

Den tidigare presidenten Mahmoud Ahmadinejad gjorde sig mer känd för sånt här:

– Han ifrågasatte förintelsen, sa att det inte var historiskt belagt, säger Per Jönsson.

Men Hassan Rohanis inlägg på Twitter har ifrågasatts från officiellt håll där man hävdar att det är folk som stödjer honom som twittrar i hans namn. Fast samtidigt ligger alla övriga inlägg på kontot i linje med det som presidenten tidigare sagt.

Och något som inte har i frågasatts är lyckoönskningen från utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Han önskade också judar gott nytt år, men fick mothugg från en twittrare som skrev:

"Tack. Det nya året skulle vara ännu bättre om du herrn kunde stoppa Irans Förintelseförnekelse."

Varpå Irans utrikesminister svarade:

"Iran förnekade aldrig den. Mannen som troddes förneka den är nu borta. Gott Nytt år."

Hur tror du att det här kommer påverka relationen mellan Israel och Iran?
– Väldigt lite, men det kommer förmodligen påverka förhållandet mellan Iran och Europa ganska mycket. Kanske till och med USA, säger Per Jönsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista