Efter dubbelmordet i Göteborg

Vill ha fler jobb i förorten

1:02 min

Det är fortfarande ingen som är gripen för dubbelmordet i Göteborg, polisen gjorde tidigare idag en insats i samma område där de två männen skjöts ihjäl. För att våldet ska minska så måste man satsa mer på jobben i förorterna, det säger Alejandro Martinez på organisationen Pantrarna i Biskopsgården i Göteborg.

Bilden är tillfälligt borttagen.

– Folk är arbetslösa, speciellt i förorten. Det är det vi vill - vi vill att det ska satsas mer på att kompetensutveckla folk.

Alejandro säger att om det hade funnits fler jobb för de som bor i Biskopsgården så hade det också minskat risken för kriminella gäng och våldet. Men förortsorganisationen Pantrarna som jobbar med unga i Biskopsgården, vill själva hjälpa dem som bor i Biskopsgården - nu jobbar man med planeringen inför en ny fritidsgård i höst.

– Vi vill även att det ska finnas lärlingsutbildningar där, så att folk kan komma dit, få verktyg för att klara sig så att man slipper tjäna pengar på olagliga sätt.

Sen två män, 17 och 28 år, mördades i Biskopsgården för snart två dygn sen har polisen jobbat intensivt med fallet. Tidigare i dag gjordes en insats i samma område där männen mördades men ännu har ingen misstänkt gripits.

Alejandro säger att man måste jobba mer förebyggande i Biskopsgården för att minska våldet, men inte lika mycket med hjälp av poliser, som han tycker är för många i förorten.

– Tvärtom, vi skulle behöva fler politiker som gick på gatorna och pratade med folk, och visade sig. Så som det är nu, det finns ungdomar som tror att det är polisen som stiftar lagarna, att det är polisen som bestämmer.

Dimitri Lennartsson
dimitri.lennartsson@sverigesradio.se

Lasse Nilsson
lasse.nilsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista