Morat Solmaz och Aram Barazanda som är med i organisationen Pantrarna tror inte att hårdare straff kommer leda till någon förbättring. Foto: Adam Samara / P3 Nyheter

Hårdare lagar ska stoppa våldet i Göteborg

Kritiken: "Du stoppar inte folk genom att straffa dem"
1:26 min

Nu vill Göteborgspolitikerna ha hårdare vapenlagar - men förslagen får hård kritik.

Men Morat Solmaz i organisationen Pantrarna i Göteborg tror inte att det kommer lösa någonting.
– Strängare vapenlagar och högre straff... Det har aldrig varit något hinder i länder där man har det. Titta på USA till exempel. Du stoppar inte folk genom att straffa dem, säger han.

Det var på Väderilsgatan på Hisingen i Göteborg som två unga män blev ihjälskjutna i onsdags förra veckan. De blev 17 och 28 år. Här ligger det nu massa blommor, ljus och hälsningar till de två killarna.

Polisen tror att den senaste skottlossningen är kopplad till onsdagens dubbelmord. Man tror att det handlar om någon form av hämnd.

Nu vill politikerna i Göteborg se hårdare tag mot vapnen som är i omlopp i Göteborg.
– Jag kommer kräva att vi får en hårdare lagstiftning när det gäller vapensmuggling och att straffskalan skärps också när det gäller innehavet, säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén.

Men Aram Barazanda, också medlem i Pantrarna, tror att Göteborg behöver satsa på något helt annat.
– Det är klart att polisen ska ta fast mördarna som går fria, men när skolan ropar på mer resurser, så får man det inte. Vi vet att det är där resurserna behövs. Vi behöver fler lärare och fler pedagoger.

Morat Solmaz tycker att invånarnas bristande inflytande i vad som händer i området spelar stor roll.
– En önskan som den här 17-åringen hade var att han ville ha en mötesplats i området. Och då får man faktiskt lyssna på vad folket säger. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".