Foto: Helena Andersson/Sveriges Radio

Politiker kör över valresultat i Dorotea

0:59 min

Efter 600 dagars ockupation av sjukstugan i Dorotea gick Västerbottningarna och röstade igår. Folkomröstningen gällde akutsjukvården som de senaste åren råkat ut för mycket besparingar. Men trots ett rungande ja för att dra tillbaka besparingarna så säger politikerna nej, med motiveringen att för få röstade.

– Ja, jag tycker att det visar på en arrogans. Det är en spark i magen på hela demokratin tycker jag, får då har man ju visat att det är de som inte har gått och röstat som ska ha makten. säger Leena Berg som är Doroteabo och har varit engagerad i Doroteaupproret.

De senaste åren har landstinget i Västernorrland sparat. Därför har de som bor i Dorotea ingen akutsjukvård i sin kommun efter klockan 17 på vardagar - och ingen alls på helger. Och eftersom det bara finns en ambulans i Västerbottens län kan man, om det vill sig riktigt illa, bli tvungen att åka 21 mil till sjukhuset i Umeå. En resa som tar över två timmar.

Trots att nästan 90 procent röstade ja för att Dorotea ska få tillbaka sina vårdplatser och Åsele sin ambulans, vill politikerna inte göra det, eftersom bara 29 procent av invånarna röstade.

Men enligt Leena Berg går kampen vidare.

– Doroteaborna är skönt envisa och har man inte lärt sig det nu, så får de lära sig det så småningom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista