Erna Solberg på talerstolen under valgvaken til Høyre i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix

Regeringsskifte när Norge valde blått

"Erna har varit otroligt tydlig med Høyres politk"
1:13 min

Norrmännen har valt – och det blev som många opinionsundersökningar redan förutspått – en borgerlig valseger. Men det är mer oklart hur den nya regeringen kommer att se ut.

Strax efter klockan 23 på måndagskvällen sa Norges statsminister Jens Stoltenberg att han kommer att lämna in sin avskedsansökan som statsminister efter statsbudgeten senare i höst.

– Vi nådde långt, men inte så långt som vi önskade, sa Stoltenberg på socialdemokratiska Arbiederpartiets valvaka.

På konservativa Höyres valvaka var det en annan stämning. Under konfettiregn, jubel och applåder talade Norges framtida statsminister:

– I dag har ni varit med och skrivit historia. I dag har väljarna röstat fram en historiskt stark valseger för de borgerliga partierna, sa partiledaren Erna Solberg.

Högerpopulistiska Fremskrittspartiet backade nära sju procentenheter mot förra valet, men partiledaren Siv Jensen jublade när hon framträdde på Frp:s valvaka.

– Ni är de tuffaste väljarna. Men jag är en tuff förhandlare. Vi ska bygga plattform och få genomslag för vår politik, lovade hon.

Arbeiderpartiet är fortfarande Norges största parti, men koalitionen tillsammans med Senterpartiet och Sosialistisk Venstre, som regerat i åtta år får nu inta oppositionsställning.
SV, som tappat många väljare, klarade i alla fall med knapp marginal spärrgränsen på 4 procent.

Miljöpartiet de Grönne, som vuxit starkt inför valet, fick nära 3 procent och kom in i stortinget för första gången med ett mandat. Många av deras väljare antas komma från SV.

De mindre borgerliga partierna Venstre och Kristelig Folkeparti hamnade på 5,2 respektive 5,6 procent när 410 av de 428 kommunerna var räknade. Venstre, som i förra valet inte nådde upp till fyra-procentsgränsen för att få utjämningsmandat, kommer med det resultatet att få nio mandat i stortinget, ett rejält uppsving mot de två de har nu.

Nu väntar alla spänt på hur den nya regeringen kommer att se ut. Höyre vill ha en så bred överkommelse som möjligt och Fremskrittspartiet har sagt att de inte nöjer sig med mindre än ett tydligt genomslag i ett regeringsprogram. Detta medan Venstre och Kristelig Folkeparti har sagt att de vill pressa politiken mot mitten.

Att det blir en borgerlig regering är klart, men det återstår att se vilken nyans av blått det blir.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".