Svenska Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Löfven oroad av norskt valresultat

1:01 min

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven säger att han är besviken över det norska valresultatet.

– Det är oroande. Det är det norska folket som väljer, och med all respekt för det, är det ändå oroande att ett så högerpopulistiskt parti eventuellt kommer i en norsk regering, säger Stefan Löfven.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har även han kommenterat det norska valresultatet.

– Jag har ringt Erna Solberg och gratulerat till Höyres fantastiska valframgång. Det glädjer mig speciellt eftersom Erna och jag arbetat ihop i många år och lärt av varandras förnyelse av våra respektive partier, sade Fredrik Reinfeldt i ett skriftligt meddelande till TT, sent i går kväll.

Stefan Löfvén tror inte att Arbeiderpartiets valresultat kommer att påverka hur det går för Socialdemokraterna i det svenska valet nästa år.

– Det vi återigen kan konstatera är att man egentligen inte vill ha en ny politik i Norge utan nya politiker. Hoyre har inte velat referera allt för mycket till högerpolitiken i Sverige när det gäller hur det har gått med privata skolor och så vidare. Jag känner mig trygg i utvecklingen för vår del, säger Stefan Löfven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista