Foto: Eric Roxfeldt och Pontus Lundahl / Scanpix.

Hellre e-böcker än e-porr

1:46 min

Här är den typiska fildelaren: En man i 20-årsåldern som laddar ned, men inte själv laddar upp. Han föredrar e-böcker framför porr. Det visar en undersökning som gjorts av Lunds universitet i samarbete med fildelningssajten The Pirate Bay.

En vanlig dag har fildelningssajten The Pirate Bay ungefär 4,5 miljoner sidvisningar. Eftersom man kan anta att varje besökare tittar på flera sidor så ligger antalet besökare troligen på en lägre siffra. Hur hög eller låg är det dock ingen som vet.

Men ett vet man och det är att fildelning är något som främst lockar unga män. Dominansen för den gruppen var en av de saker som överraskade Marcin de Kaminiski, doktorand i rättssociologi vid Lunds universitet.

– Det var dels den könsobalans som vi upptäckte i våra svar, att 93 procent sade sig vara män och dels att så många inte delar med sig utan bara laddar ned det de kommer åt och sedan går vidare, säger Marcin de Kaminiski

Det var för två år sedan som kontakten mellan Lunds universitet och Pirate Bay upprättades. Under tre dygn fick universitetet lägga upp en länk till sin enkät på The Pirate Bays förstasida. Man fick in 75 000 svar som visserligen var anonyma, ändå gav en fingervisning om fildelarna och deras internetvanor.

– Det finns en bild av att det finns mycket porr på Internet och då borde mycket porr laddas ned, men våra siffror visar att det är fler som säger sig ladda ned e-böcker än porr. Vilket väl får sägas vara en positiv uppgift - att det är fler som intresserar sig för kunskap än för porr,  säger Marcin de Kaminski.

Ur etisk aspekt kan man ställa sig frågan om ett universitet verkligen ska samarbeta med en organisation vars verksamhet är såpass kontroversiell som The Pirate Bays, vars huvudmän dömts till fängelse för brott mot upphovsrättslagen.

– Även sånt som befinner sig i en gråzon eller är lite ljusskyggt måste ju kunna förstås, och därför vore det konstigt om vi inte kunde röra vid sånt som är olagligt," avslutar Marcin de Kaminski.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista