Anna-Karin Ullaeus spelstudent och Jenny Brusk programansvarig för dataspelsutveckling Design i Skövde gläds åt att fler kvinnor kommer in i spelbranschen. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio.

Fler kvinnor i dataspelsbranschen

2:04 min

Den svenska dataspelbranschen växer kraftigt. Allt fler kvinnliga spelutvecklare anställs i bolagen visar nya siffror som släpps i dag av Dataspelsbranschen.

Anna-Karin Ullaeus är en av flera tjejer som har sökt sig till dataspelsutveckling på högskolan i Skövde. Hon tror att tjejerna kan göra skillnad.

– Det är väldig många, många spel om våld. En fördelning på 50/50 män och kvinnor är den dynamiken som blir mest produktiv, säger hon.

Den svenska dataspelbranschen växer kraftigt visar nya siffror som bygger på en sammanställning av 145 spelutvecklares årsredovisningar. Siffrorna visar att dataspelsbranschen omsatte 3,7 miljarder kronor 2012, vilket är en ökning med 60 procent på ett år.

Många av de mest populära spelen i världen kommer från Sverige. Minecraft, Battlefield och Candy Crush Saga är några exempel på svenska produktioner.

Det är en spelbransch i utveckling på flera områden. Från att ha varit totalt dominerad av män så kommer nu allt fler kvinnor in som spelutvecklare. Av de drygt 1 900 anställda i statistiken är 15 procent kvinnor vilket är en ökning med 39 procent 2012 jämfört med året innan.

Jenny Brusk är programansvarig för dataspelsutveckling i Skövde och jobbar för att få fler kvinnor att bli spelutvecklare.

– Det är väldigt positiva nyheter skulle jag säga. Jag tror att vi kommer att se förändringar i utbudet. Jag tror att vi kommer att se nya spel, nya utformningar och nya karaktärer som porträtteras. Jag tror också att vi kommer få betydligt fler tjejer som söker sig till spelbranschen nu när det finns fler förebilder, för det är lite det som har saknats också. Det har inte funnits några förebilder. Det har inte varit en bransch för tjejer. Det är inte en bransch som föräldrar eller studievägledare uppmuntrar tjejer att ta, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista