1 av 2
Picasso - Harlequin Head FOTO: Scanpix
2 av 2
Foto: Peter Dejong Scanpix

Rättegång i omtalad konstkupp

"Inte många som vågar befatta sig med en sån tavla"
6:13 min

I oktober förra året bröt sig två män in i Kunsthal i Rotterdam och stal tavlor för mångmiljonbelopp. Männen kunde senare gripas och idag inleds rättegången.

Den har kallats för århundradets konstkupp men också en av de mest misslyckade konststölderna någonsin. I dag inleds rättegången mot tjuvarna som stal konst för mångmiljonbelopp från museet Kunsthal i Rotterdam i oktober förra året. Flera av konstverken, målade av bland andra Picasso, stals i kuppen och några av tavlorna tros också ha eldats upp av mamman till en av de två männen. Kenneth Mannergrehn på Rikskriminalpolisen är expert på konstölder. Han pratar med P3 Nyheter med Kazmierska om konstintresserade samlare och misslyckade kupper.

Tror du man kommer att hitta tavlorna igen?

– Ja det skulle inte förvåna mig. Det påstås att de är uppeldade, men det ska man inte vara så säker på, säger Kenneth Mannergren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".