Protester efter gruppvåldtäkten i New Delhi 2012. Foto: Prakash/Scanpix

Fyra döms för indisk gruppvåldtäkt

"Dödstraff är ovanligt i Indien men är inte förbjudet"
5:52 min

I Indien har en domstol i huvudstaden New Delhi fällt fyra män för att ha våldtagit och mördat en 23-årig student i december förra året. Fallet väckte stor ilska i Indien och fäste uppmärksamheten på utbredda övergrepp mot kvinnor. Nu hotas de dömda av dödsstraff.

Försvarsadvokaten V.K Anand, vars klient är en av fyra män som just förklarats skyldiga till mord och våldtäkt, säger till ett medieuppbåd utanför domstolen i New Delhi att han tänker överklaga domen, och att de åtalade var dömda på förväg eftersom fallet fått så stor uppmärksamhet.

Inne i domstolen satt föräldrarna till offret bara några meter från de fyra åtalade när domaren förkunnade att det var de som gruppvåldtagit och misshandlat den 23-åriga studenten så allvarligt att hon senare dog.

De åtalade väntas få sina straff i morgon. Tidigare i år sa föräldrarna till 23-åringen till Ekot att bara om männen avrättas kan de få någon frid.

Fallet har hjälpt till att krossa en mur av tystnad som omgärdat utbredda sextrakasserier och övergrepp mot indiska kvinnor, och hjälpt andra offer att bryta ett tabu mot att tala om våldtäkt. Ändå säger experter att sexbrott mot kvinnor fortsätter och att mycket mer behöver förändras i samhället.

Den huvudåtalade i fallet hittades tidigare i år död i sin cell, och en av åtalade, som var minderårig när brottet begicks, har redan dömts till tre år i ungdomsvårdsanstalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".