1 av 3
Det är tio år sedan dåvarande utrikesminister Anna Lindh knivskars på NK i Stockholm. Foto: Jan Collsiöö / Scanpix.
2 av 3
Socialdemokraternas tidigare partiledare Mona Sahlin lägger blommor vid Anna Lindhs grav efter minnesceremonin för Anna Lindh i Katarina kyrka i Stockholm. Foto: Bertil Enevåg Ericson / Scanpix.
3 av 3
Ekots politiska reporter Mari Forssblad berättar om en speciell arbetsdag, dagen då Anna Lindh knivskars på NK i Stockholm. Foto: Johan Ljungström / Sveriges Radio.

Då tänker jag: ”Herregud, nu har Anna Lindh dött”

"Skulle bli den första kvinnliga statsministern"
1:35 min

Idag är det tio år sedan dåvarande utrikesminister Anna Lindh blev knivskuren i Stockholm. Ekots politiska reporter berättar om en speciell dag på jobbet.

Den 10 september för tio år sedan toppade Dagens Eko kvart i fem med nyheten att dåvarande utrikesminister Anna Lindh blivit knivskuren på NK, bara en halvtimme tidigare. Det man först trodde var en lättare skada i armen visade sig vara en dödlig attack.

Ekots politiska reporter Mari Forssblad jobbade då, och hon minns hur det var att vänta på besked på regeringskansliet.

– Jag ser en svart Säpobil som kommer hur snabbt som helst och tvärnitar utanför Rosenbad. Pär Nuder slänger upp dörren och springer in. En bild jag aldrig kommer glömma är när han står i ljuset från hissen, vänder sig om och stirrar in i mig. Då tänker jag ”herregud, nu har Anna Lindh dött”, berättar Mari Forssblad.

Dödsbeskedet kom morgonen efter attacken, den 11 september. 26-åriga Nathalie Östberg i Stockholm minns att hon var i skolan när hon fick höra det. Hon och hennes vänner blev väldigt illa berörda.

– Det var mycket diskussioner i skolan om varför det hände. Vi hade tyst minut, vi tänkte på henne och skänkte dagen till henne, berättar Nathalie Östberg.

Mari Forssblad menar att mordet på Anna Lindh var en stor förlust för Socialdemokraterna:

– Hon skulle bli den första kvinnliga statsministern. Det finns de som menar att Socialdemokraterna inte riktigt hämtade sig efter det, för Göran Persson hade redan då signalerat att han var på väg bort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".