Gångbron i Malmö där en pappa ska ha blivit misshandlad av flera personer som också försökte kasta ner honom från bron. Även mannens 1,5-årige son slängdes i marken, enligt en polisanmälan. Foto:Drago Prvulovic / Scanpix.

Oftast unga som utsätts för hatbrott

1:19 min

Unga rör sig i miljöer där hatbrott ofta uppstår. Och det är oftast unga som upplever att de utsätts för hatbrott, enligt Brottsförebyggande rådet.

Polisen i Malmö har fått in många tips efter det misstänkta hatbrottet i söndags, då en man misshandlades inför sin ett och ett halvt år gamla son.

Markus Lövgren från Luleå har själv kommit nära ett hatbrott:
– Det var en kompis till mig som blev utsatt. Men han ville inte gå till polis, speciellt inte när det gäller hatbrott. Det blir ju mest någon förundersökning, men leder ju sällan till någon dom, säger Marcus Löfgren.

Vilket brott som helst kan bli ett hatbrott om gärningsmannens motiv har haft att göra med offrets nationalitet, hudfärg, tro eller sexuella läggning. Och det är oftast personer mellan 16 och 44 som upplever att de har utsatts för ett hatbrott, visar en rapport från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Men att det ser ut så är egentligen inget konstigt, eftersom hatbrott kan vara brott som hot, misshandel och trakasserier, just sådana brott som yngre ofta utsätts för.

– Mycket för att yngre personer i större utsträckning rör sig i offentliga miljöer utomhus där situationer som involverar hot, misshandel och trakasserier, säger Carina Djärv, utredare på BRÅ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista