1 av 2
Foto: Chris Young / Scanpix.
2 av 2
Joel Lundin har rört sig i kriminella kretsar och enligt honom är det svårt att bryta våldsspiralen. Foto: Adam Samara/P3 Nyheter

"Tolvåringar väntar på sin första pistol"

1:46 min

Sverige är fyllt av illegala vapen och det krävs hårdare vapenlagar. Så diskuterar politikerna efter förra veckans dubbelmord i Göteborg och skottlossningarna efter det. Men det kommer inte hjälpa, säger Joel som själv hanterat vapen sen han var tonåring.

– Jag var inte gammal första gången jag hade ett vapen. Jag ägde det inte själv, utan man fick känna på det och skjuta en salva, vid 16- 17-års ålder.

Joel började sin kriminella bana i tidig ålder. Det började med snatteri, som blev rån. Och rånen blev grövre och tyngre vapen allt vanligare.

– Det var pistoler och automatkarbiner, sprängmedel och så vidare.

Var kommer de ifrån? De ploppar ju inte bara upp, tänker jag.
– Det är precis samma som med droger. Var kommer de ifrån liksom? Olika inbrott på militärförläggningar och framförallt från utlandet. Det är bara fantasin som sätter stopp på var de kommer ifrån.

Vapenlagstiftningen skärptes förra året och ett förslag på att ytterligare skärpa lagen ligger och väntar. Och även om Joel förstår varför politiker känner sig tvungna att sätta ner foten, så tror han inte att det kommer minska brottsligheten.

– För de som man ska vara rädd för, som har ett vapen i handen, så spelar det absolut ingen roll. Det avskräcker inte dem. I den åldern tror många att de är odödliga.

– Sen tror jag inte att det är fel att det skulle vara högre straff än sex månader för en pistol till exempel. Men det kommer aldrig att lösa problemet. Det står många killar som idag är tolv år och väntar på sin första pistol. Och de kommer att använda den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista