Fulla studenter skapar kaos på sjukhus i Umeå. Foto: Markus Dahlberg / Scanpix

Studenter upprörda över att sjukhus vill stoppa nollning

0:40 min

Fulla studenter stör personalen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Nu har sjukhuset fått nog och kräver att nollningen ska stoppas. Men studentkåren tycker det är bättre att jobba med alkoholfria alternativ.

På sjukhuset är man trött på fulla studenter som skapar kaos. Personal har tvingats jobba dubbla skift för att klara vården av alkoholförgiftade studenter.

Så nu vill verksamhetschefen för akutsjukvården i länet att universitetet ska sluta med nollningen.

--De uppträder i affekt, stör andra patienter och personalen. De har också ofta med sig en skara berusade kamrater, säger verksamhetschef, Robert Ylipää till Västerbottens-Kuriren.

Men Kristoffer Landfors, som är en av dem som styr upp nollningen, håller inte med.

– Vi är jättemånga som har koll på de nya, så att de inte får i sig för mycket alkohol. Om någon råkar få i sig för mycket tar vi hand om den personen, innan det blir sådan kris att den måste åka till sjukhus. Jag har inte hört någonting om att någon fått åka till sjukhus på vår sektion.

Du tycker inte att sjukhusets bild stämmer?

– Jag kan säga såhär, under vår mottagning har vi aktiviteter som pågår till ungefär klockan sju på kvällen. Efter det är alla nya studenter fria att göra vad de vill. Det är klart att folk har hemmafester och går på krogen, men det hör inte till nollningen direkt, säger Kristoffer Landfors.

Flera studenter håller med Kristoffer Landfors. Emilia Selännieme och Mattias Olander är två av dem.

– Jag tycker det är en skitkass idé, säger Emilia Selännieme.

Varför då?
– Därför att den behövs. Den är jätteviktig för att hitta nya kompisar och känna sig trygg, säger Emilia Selännieme.

– Jag har själv varit på nollningar och det är viktigt för att komma in i gemenskapen, säger Mattias Olander.


Har du varit med om någon nollning som har gått överstyr?
– Nej, faktiskt inte personligen, säger Mattias Olander.

Men på Norrlands universitetssjukhus i Umeå så är bilden en annan. Under nollningsperioden hade de 30 till 40 fler patienter än vanligt. Enligt sjukhuset var de studenter som varit på nollning.


Personalen tvingades jobba över och nu har dom fått nog, säger Carola Degerman, biträdande verksamhetschef på sjukhuset

– Man kan ju ha aktiviteter, men man behöver kanske inte använda alkohol i samband med att man lär känna varandra. Man kan ju lära känna varandra på andra sätt, säger Carola Degerman.

– Ja, i alla fall att man kan ha flera alternativ, säger Linus Lundström som är ordförande på studentkåren i Umeå.

– Där jobbar vi också i dagsläget från Umeå studentkårs sida med ett alkoholfritt alternativ, både nattklubb och kafé som är öppet på nätterna på Campus. Det är för att det ska finns reella alternativ där alkohol inte förekommer, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista