Brynäs Ryan Gunderson i kamp med Timrås Radek Smolenak under match mellan Brynäs IF och Timrå IK. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix.

Hårdare regler för hockeyspelarna

"Räcker i princip att lägga klubban mot motståndaren"
1:07 min

Slashing, hakning och "blind side"-tacklingar. När den Svenska hockeyligan drar igång på lördag kommer domarna vara hårdare i sina bedömningar mot fult spel.

– Man har märkt av det under försäsongsmatcherna. Vi har haft mycket utvisningar. Just det här med slashing är de väldigt hårda med, det räcker i princip att lägga klubban mot den andra spelaren, säger Patric Blomdahl som spelar i AIK.

De nya, hårdare, regeltolkningarna som domarna i Svenska hockeyligan, SHL, kommer använda under kommande säsongen gäller alltså framförallt slashing och hakning; att slå eller hålla fast en spelare med klubban.

Tanken med bedömningarna är att få ett bättre flyt i spelet, säger SHL:s domarchef Peter Andersson:
– Vi hoppas att det leder till fler puckar på mål och att få se fler mål, helt enkelt. Och att det inte blir ett så statiskt spel längs sargerna.

Den största utmaningen för domarna, enligt Peter Andersson, är att våga fortsätta vara hårda i bedömningarna. Och att inte ge med sig efter några omgångar för att publiken eller tränare är missnöjda, så som det har varit vid tidigare tillfällen.

Framförallt är det viktigt för spelarnas säkerhet, säger han. En annan satsning inför säsongen är nämligen att få bort tacklingar mot huvudet.

– Mycket handlar om just "blind side"-tacklingar, där spelarna inte har någon chans att försvara sig. Samtidigt är det viktigt att poängtera att vi vill ha tufft och hårt spel med mycket tacklingar, men inte mot huvudet, säger Peter Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".