Bud Holloway är en av nordamerikanerna i SHL. Foto: Robert Granström / SCANPIX

Dubbelt så många transatlanter i SHL

1:14 min

Det blir mycket amerikanskt i den svenska hockeyligan i år. Dubbelt så många spelare kommer nämligen från Nordamerika den här säsongen. Och det finns delade meningar om vad det innebär för svensk ishockey.

– Det är kul att det kommer in spelare därifrån, de hjälper laget och jag tycker att det är ganska kul med olika nationaliteter. Men det är väl lite både och, man vill ju även ha upp sin egna spelare och folk vill helst se de som kommer från orten. Men det funkar inte alltid så, säger Samuel Påhlsson som själv kom från USA till MODO förra säsongen.

Inför den här säsongen ändrade svenska ishockeyförbundet reglerna för ligan, som gjorde att det inte finns någon spärr för hur många icke-EU-spelare klubbarna får ta in.

Bud Holloway, Chris Abbott och Broc Little är exempel på några av de 42 så kallade transatlanterna den här säsongen - spelare i SHL som kommer från Nordamerika.

Spelarna är ofta bättre än många svenska spelare och statistiken visar att transatlanterna ligger högt upp i poängligan och får mycket speltid.

Men det finns kritiker som menar att det här försämrar chanserna för ortens egna spelare att utvecklas och att det därmed skadar svensk ishockey.

– Vi har ju så kolossalt mycket ungdomar i Sverige. De är ju fenomenala, säger Radiosportens hockeyexpert LG Jansson. Han fortsätter:

– Det kan ju bli så att en ungdom blir satt lite längre ut på avbytarbänken mot en transatlant. Samtidigt så finns det ju en del transatlanter som är så duktiga att de snarare tillför en dimension i svensk ishockey.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista