40-års dagen uppmärksammas på många håll i världen. Här ses Chiles förre president Michelle Bachelet (i mitten) i en manifestation under gårdagen. Hennes far var ett av många offer under Pinochet-styret. Foto:Luis Hidalgo/Ap Photo/Scanpix.

40 år sen militärkuppen

I dag hålls det flera manifestationer runtom i landet eftersom det är 40 år sen militärkuppen i Chile. Efter den flydde massor av Chilenare till Sverige, en av dem är Alvaro Araya Leon i Luleå som kom till Sverige som barn.

– Mamma sa till mig att vi skulle på en långsemester. Så jag är fortfarande här på semester, 27 år senare. Du hör ju hur naiv man var när man var liten om vad som verkligen pågick.

I början av 70-talet hade Chile röstat fram en vänsterpresident, men för exakt 40 år sedan i dag så stormades regeringen i en blodig militärkupp som leddes av general Augosto Pinochet, som sen blev landets nya diktator.

I hans diktatur följde avrättningar, våld och tortyr för tusentals människor som var anhängare till den tidigare presidenten.

Massor av chilenare kom till Sverige och i dag bor det runt 45 000 människor här med chilenska rötter. Alvaro Araya Leon minns hur han halkade på landningsbanan när familjen landade i Sverige för över 25 år sen.

– Jag trodde snön var mjuk, men det var hård is, säger han.

Han tillhör den yngre generationen som hängde med sina föräldrar och hela livet har han fått bygga ett pussel för att förstå varför de lämnade Chile.
Som vuxen har han fått höra historier om hur polisen förhörde och misshandlade hans föräldrar blodiga för att de hjälpte folk att fly.

– Jag trodde kanske att jag var beredd på att hantera allt. Men man är ju aldrig det.

I dag trivs han i Sverige och lever ett bra liv med fru, barn, radhus och bil. Men han undrar ändå vad som hade hänt om militärkuppen aldrig hade hänt.

– Vad hade jag haft för liv idag? Hur hade min livssituation sett ut? Det är många obesvarade frågor som jag förmodligen aldrig kommer att få svar på. Det gör mig frustrerad.

En annan fråga han ibland funderar på är sin identitet. Om huruvida han ser sig som svensk eller chilenare. Han får ofta påminnelser av andra, som han skämtsamt beskriver som små örfilar, om att han har sydamerikanska rötter.


– Folk kopplar mig ofta med en annan kultur, men jag själv gör inte det. Jag kan det här med midsommar, dansa små grodorna och allt det där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista