Yahoos vd Marissa Mayer och en skylt från en demonstration mot övervakning i Berlin. Foto: Frank Franklin II och Rainer Jensen / Scanpix.

"Fängelse om vi avslöjar samarbete med NSA"

"Räknas som förräderi"
0:48 min

Chefen för nätjätten Yahoo säger att de hade riskerat fängelse om de berättat att de i hemlighet lämnat ut uppgifter om sina användare till den amerikanska underrättelseverksamheten NSA.

Flera nätföretag har fått kritik för att de i hemlighet lämnat ut uppgifter om sina användare till den amerikanska underrättelseverksamheten NSA - utan användarnas vetskap.

en mässa i San Francisco igår svarade  Yahoos chef, Marissa Mayer, på frågor om NSA. Hon fick då frågan om varför hon inte berättade mer för allmänheten om samarbetet.

Att lämna ut hemlighetsstämplad information räknas som förräderi, vilket kan ge fängelse, svarade hon.

Marissa Mayer fick också stöd av Facebooks grundare Mark Zuckerberg, som kritiserade regeringen för att vara dålig på att hitta en balans mellan att skydda människors privatliv och att sköta sitt jobb med underrättelser.

– Ärligt talat tycker jag att regeringen trampade snett. De kommunicerade inte balansen av vad de var ute efter, sa Zuckerberg.

Samtidigt driver Facebook och Yahoo rättsfall mot USA:s underrättelselagar för andra gången. Deras förhoppning är att de ska få berätta mer om hur de lämnar ut uppgifter om sina användare, skriver tidningen the Guardian.

”Varje gång det kommer en nyhet om  att vi lämnar ut användares uppgifter får vi inte berätta något enligt lagen”, skriver Yahoo, som menar att det skadar hela världens bild av företaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".