1 av 2
Skottlossning vid Hammarkulletorget i Göteborg. Larmet kom till polisen strax före halv tio på fredagskvällen, 6 september 2013. Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix.
2 av 2
Abdi Abdikadir, ordförande Neutral ungdom. Foto: Adam Samara / Sveriges Radio.

Hämndskjutning kan skrämma vittnen

1:18 min

En av skjutningarna i Göteborg förra veckan kan ha varit hämnd mot att det skjutna killen vittnat i rätten. Neutral ungdom i Biskopsgården i Göteborg tror att det kan göra fler rädda för att vittna.

– Om polisen inte kan skydda mig. Varför ska jag då riskera mitt liv? frågar sig Abdi Abdikadir, ordförande för Neutral ungdom.

I föreningen Neutral ungdom hjälper Abdi Abdikadir unga som vill hoppa av gäng. Då handlar det ofta om att ge dem en mening i vardagen. Att hjälpa dem söka jobb eller göra klart sina studier.

Abdi Abdikadir märker att de unga killarna, och andra han träffar, har lågt förtroende för polisen.

– En del poliser gör ett jättebra jobb, men andra trakasserar ungdomar. De frågar om legitimation, stoppar dem på vägen och torgen. Då tappar man förtroendet för polisen.

Polisen säger till Göteborgsposten att mordförsöket på en 23-åring kille i Hammarkullen i fredags   handlade om hämnd. Hämnd för att han ska ha vittnat om en skottlossning som inträffade tidigare i år.

Gunnar Appelgren var insatsledare i det stora Södertäljermålet. Han säger att kriminella oftast hämnas på tjallare inom de egna leden. Men att de som råkar vara på fel plats, som killen i Hammarkullen verkar ha varit, inte brukar bli utsatta för hämndaktioner.

– Det ovanligt, men uppfattningen är att man kan råka väldigt illa ut, säger Gunnar Appelgren.

Polisen väntar fortfarande på avgörande tips angående dubbelmordet i Göteborg förra veckan och hatbrottet i Malmö, där en pappa och hans lille son misshandlades.

Abdi Abdikadir råder de han möter att prata med polisen:
– Men det är de själva som får bestämma om de ska prata eller inte. Om de känner sig trygga eller inte.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista