Rök och bengaler bland hängivna suportrar. Foto: Christine Olsson / Scanpix.

Polisen testar bengaleldar

1:22 min

I dag brann bengaliska eldar på Friends arena i Stockholm. Men det var inte en peppad publik som låg bakom, utan polisen. Det hela är ett försök att legalisera pyroteknik på svenska arenor.

– Vi har utfört pyrotekniktester i syfte att titta på hälsoaspekterna för publiken, spelarna, polis och brandkår, säger Isabelle Thorén, polisintendent på Rikspolisstyrelsen.

Hon berättar att polisen, tillsammans med FOI och Svenska supporterunionen,testat både legala och illegala varianter av pyroteknik på nationalarenan i Solna.

– Det är minimal rökutveckling från de legala eldarna, säger Isabelle Thorén.

Syftet med testet är att se vad som ska tillåtas inne på arenan. Resultatet kommer om en dryg månad.

– Om man tillåter en sådan här grej, och hela tiden flyttar gränserna för vad som är okej, då gör man det mer accepterat att bete sig hur som helst på arenorna, säger Christoffer Ferdinandsson.

Och Amanda Vallmark håller mer:
– Det är inte okej. Det känns inte säkert när man står i klacken, och folk tänder på och viftar med eldar.

Men Linus Jonssson, som varit fotbollssupporter så länge han kan minnas, tycker att de bengaliska eldarna är viktiga för stämningen i klacken. En lösning med lagliga eldar tycker han är en bra idé:

– Vissa vill tokförbjuda det medan andra sidan inte ser något problem med det. Då krävs det att man möts någonstans på vägen.

Och Isabelle Thorén på Rikspolisstyrelsen vill också hitta en sådan lösning:
– Den lösning som får bort den illegala pyrotekniken är den viktigaste.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista