Nätdroger. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX

Fler nätdroger på väg att förbjudas

Det rör sig om nio olika nätdroger, främst syntetisk cannabis, som hittas allt oftare i polisens beslag och i sjukvården.

Det är Statens folkhälsoinstitut som tittar närmare på nätdroger och som föreslår vilka som ska förbjudas. Som P3 Nyheter kunde berätta i somras har de prioriterat sina undersökningar på kemiskt konstgjord cannabis, som finns i olika former av rökbara nätdroger.

Cannabinoider har på kort tid blivit ett stort problem i Sverige och Europa, enligt Statens folkhälsoinstitut. De säljs idag helt öppet på nätet utan risk för straff för de som köper eller säljer.  För det krävs bara små förändringar i ämnenas uppbyggnad för att få fram en ny substans som är laglig fram till dess att regeringen hinner ikapp och förbjuder den.

Förslaget till regeringen är nu att åtta cannabisartade droger ska klassas som hälsofarliga varor, och en centralstimulerande drog som narkotika. Statens folkhälsoinstitut för en ständig diskussion med andra myndigheter om vilka substanser som ska prioriteras. Men tills vidare kommer de att fortsätta att titta närmare på syntetisk cannabis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista