Foto: Drago Prvulovic / Scanpix
Studentbostadsföretagen:

"Boverkets förslag funkar inte"

1:00 min

Boverkets förslag för att bygga mindre studentbostäder gör ingen skillnad. Det säger studentbostadsföretagen - som granskat förslagen.

– De påstår att förslagen gör att man kan bygga 20,5 kvadratmeter stora lägenheter. Men det är ju bara det att man redan kan göra det i dag. Man kan till och med bygga mindre lägenheter än så i dag, säger Martin Johansson generalsekreterare Studentbostadsföretagen.

I somras kom Boverket med en rapport som bland annat utredde hur det skulle bli lättare att bygga mindre studentlägenheter. Förslaget - som togs emot och berömdes av bostadsminister Stefan Attefall - skulle göra att det gick att bygga lägenheter med 25 procent mindre boyta än idag - och då ge 20,5 kvadratmeter lägenhet som resultat.

Det här kritiserar nu Studentbostadsföretagen, som menar att man redan kan bygga så litet i dag. Och eftersom uträkningen är fel - så försvinner också möjligheten till en förändring för unga som letar små och billiga studentlägenheter. Martin Johansson tycker att det är positivt att förslagen kom - men att det snarare är synd att det inte gör någon skillnad

– Effekten av de förslag som Boverket kom med är ju i princip obefintliga, när det kommer till att krympa lägenhetsytor. Alltså tvärtemot vad de själva påstår.

Senare i dag får Boverket svara på kritiken från Studentbostadsföretagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista