Danske Banks app får kritik av Datainspektionen. Foto: P3 Nyheter

Datainspektionen varnar för bankapp

1:17 min

Att logga in på sin bank via en app kan vara osäkert. Det visar en granskning som Datainspektionen har gjort. Det räcker med att någon snappar upp din pinkod, så kan den få tillgång till hela ditt ekonomiska liv.

Men det är många som gör sina bankärenden via mobilen.

– När jag klickar upp den har jag redan sparat mina uppgifter, så då klickar jag bara in en personlig kod, berättar Caroline Sköld.

Hon visar hur hon kan se sitt saldo.

– Sen finns det en knapp så jag kan betala till andra och även kolla kommande betalningar eller transaktioner jag har gjort. 

Det är mycket information som syns om man loggar in på sin internetbank. I och med att vi allt oftare loggar in på banken i offentliga miljöer har Datainspektionen granskat mobilapparna.

– Man kan se vilka räkningar du har betalt, det kan vara läkarräkningar, vilka lån du har. Man kan se hur mycket lön som kommit in på ditt konto, berättar Adolf Slama som jobbar med it-säkerhet på Datainspektionen.

– Väldigt mycket av din privata ekonomi syns när du loggar in med de här pinkoderna.

Efter kritik från Datainspektionen har Handelsbanken och Nordea höjt säkerheten för sina mobilappar. Men Danske Bank får fortsatt underkänt, eftersom de inte knutit sin app till en specifik telefon.

Danske Bank skriver i ett mail till P3 Nyheter att de tar Datainspektionens kritik på största allvar och kommer att föra en dialog med myndigheten om vilka åtgärder som ska vidtas.

Men även om din app är knuten till just din telefon, finns det alltid risker om någon obehörig skulle komma över din kod. Adolf Slama uppmanar ändå folk att vara försiktiga:

– Tänk precis som när du tar ut pengar på en bankomat, så minskar du risken för att någon obehörig kommer även den där pinkoden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista