Britney Spears låt "Work Bitch" läckte igår på nätet. Foto: Kevin Winter / Scanpix

Läckta låtar bra pr-trick

"Det blir ett spänningsmoment för fansen"
1:10 min

Britney Spears är den senaste i raden av artister vars låtar läckt ut på internet innan de släppts. Men att musiken sipprar ut på nätet innan releasedatum behöver inte vara ett problem för artisten, säger Marcus Morey-Halldin på Musikguiden i P3.

Britney Spears är tillbaka, men lite tidigare än planerat. Hennes låt ”Work Bitch” skulle egentligen skulle ha släppts ikväll. Men eftersom låten läckt ut på nätet redan i går blev skivbolaget tvungna att göra ett snabbt släpp i dag.
Därmed blir Britney Spears en i raden av alla superstjärnor som Lady Gaga, Beyoncé och Katy Perry, som fått sina låtar läckta innan premiär.

Ludvig Werner är vd på Ifpi Sverige, som representerar större delen av den totala skivmarknaden i Sverige och säger att det här är negativt för branschen:
– Allt man har planerat inför ett släpp, som intervjuer, videor, uppträdanden, kan ju bli väldigt svårt att ändra om det två-tre veckor innan finns en illegalt släppt låt.

Men Marcus Morey-Halldin som är reporter på Musikguiden i P3 tror att artisterna mycket väl tjänar på den läckta musiken, i form av publicitet:
– På ett sätt blir det som ett extra spänningsmoment för fansen. Det blir en hype, fansen går och väntar på att musiken ska läcka och då blir de mer engagerade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".