Sofie Molander bor i en liten studentlägenhet i Stockholm. Foto: Hugo Rennéus / P3 Nyheter

Boverket om kritiken mot studentlägenheter

1:28 min

Boverket har fått kritik för att deras förslag på små, billiga, studentlägenheter redan går att bygga och inte gör någon skillnad. Nu svarar de på kritiken. 

– Här är mitt vardagsrum/sovrum/kök. Det är väldigt kompakt och bra, säger Sofie Molander och visar upp sin studentlägenhet på 20 kvadratmeter. Där bor hon under tiden som hon pluggar till språkkonsult.

Lägenheten innehåller flera lösningar för att spara plats, med till exempel loftsäng, en skohylla som blivit skafferi och en bokhylla som fälls ut till bord. 

I somras presenterade Boverket förslag på hur man kan bygga små, billiga, studentlägenheter på 20,5 kvadratmeter som uppfyller kraven på, till exempel, handikappsanpassning - men som har lägre standard. 

I dag får de kritik från Studentbostadsföretagen som menar att det redan går att bygga så små lägenheter - och att förslaget alltså inte gör någon skillnad.

Men Boverket säger att de inte gav förslag på den minsta lägenheten som går att bygga, utan ett exempel på en liten lägenhet som uppfyller kraven på handikappsanpassning och som är billig att bygga:

– Det handlar inte om den minsta lägenheten man kan göra, utan att den möter kravet på tillgängligheten. Men sen hur man utformar lägenheten är ju upp till arkitekten för varje enskilt fall, säger Anders Sjelvgren på Boverket.

För Sofie Molander så spelar standarden på lägenheten inte så stor roll. Men en sak är hon bestämd på:

– Att det är en lugn miljö som det går att studera i. Jag skulle tycka att det var jättejobbigt om jag behövde gå till universitetet eller biblioteket varje gång jag behövde plugga. Så jag skulle inte vilja bo under en tunnelbanestation.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista