Foto: Rich Pedroncelli / Scanpix

Fler stämningar mot storföretag i framtiden

1:25 min

Fallet med byborna i Chile som stämmer gruvbolaget Boliden kommer få ringar på vattnet, det säger människorättsjuristen Parul Sharma.

Byborna i den chilenska byn Polygono anser att Boliden är ansvariga för att flera tusen bybor, många av de barn, blivit förgiftade, och i dag lider av cancer, ledvärk och andra besvär. Parul Sharma säger att människor i utvecklingsländer i allt högre grad blir medvetna om sina rättigheter, och möjligheten att faktiskt kräva sin rätt, när ett företag inte tagit sitt ansvar.

– Arbetares förståelse för vad de har för arbetsrättsliga rättigheter i dag, är ju långt mycket högre än vad den var för 10-15 år sedan, säger hon.
Vi har sett en rad olika fall med strejker och bojkotter från arbetare i Indien, Kina och Brasilien. De här länderna är inte bara fattiga i dag. De är fattiga och medvetna, säger hon.

I Filmen ”Bananas” från 2009 fick vi följa arbetare på en fruktodling i Nicaragua.  De drev en rättslig process mot företaget Dole, eftersom de ansåg sig drabbade av bland annat impotens, på grund av det bekämpningsmedel som Dole använde sig av.

Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty, tror att fler lokala krafter kommer våga göra sina röster hörda mot storföretagen i framtiden. 
– Lokala krafter ser att man i vissa fall kommer fram till någon form av prövning eller till och med skadestånd. Om då en organisation som Amnesty eller andra stora organisationer kan få publicitet kring de här frågorna så blir ju möjligheterna till påtryckning så otroligt mycket större.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista