1 av 3
Foto: Ng Han Guan och Eric Gay / Ap / Scanpix.
2 av 3
Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank, tror att unga kommer lägga pengar på ny teknik. Foto: Arash Mokhtari/P3Nyheter
3 av 3
Amanda Lundell jobbar på biograf i Stockholm. Foto: Arash Mokhtari/P3 Nyheter

Det här lägger unga avdraget på

1:38 min

Mer pengar i plånboken för de som jobbar, det kan bli verklighet efter nyår om regeringen får som den vill. Och många unga kommer lägga de extra pengarna på ny teknik, tror en privatekonom.

– Det är alltid bra med pengar. Jag sparar ju till en resa, jag gillar att köpa mat, vinglas och lite sånt, säger Amanda Lundell står bakom kassan på en biograf i Stockholm.

Den som tjänar mellan 22000 och 28000 kronor kommer efter nyår att få 200-300 kronor mer i plånboken per månad enligt regeringens förslag.

– Vi sa till svenska folket: det ska löna sig bättre att arbeta, det ska bli mer kvar i plånboken, sa statsminister Fredrik Reinfeldt tidigare i dag på en presskonferens.

Det här är det femte jobbskatteavdraget som regeringen vill införa, men oppositionen vill stoppa det. Socialdemokraterna vill att pengarna som bland annat satsas på jobbskatteavdraget istället ska satsas på sjukvård, arbetslösa och skolan.

Och just en satsning på skolan hade varit viktigare för Amanda Lundell än pengar på kontot.

– Speciellt nu eftersom jag precis gick ut gymnasiet för ett år sen. Jag vet hur oseriöst folk tar skolan.

Exakt vad är det pengar ska läggas på i skolan?
– Mer engagerade lärare.

Men var kommer då unga vuxna att satsa de här pengarna på? Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank, tror att det blir mycket teknik.

– Man hänger med i de senaste mobilerna, senaste datorerna, så det är väldigt mycket pengar som går åt i den sektorn.

Men det allra mesta kommer hamna i bostäder, tror Ylva Yngveson.

– Det här utrymmet som finns gör att man tycker att man kan lägga mer pengar på sin bostad. Jag tror att jobbskatteavdraget, förutom att vi har haft reallöneökningar och så vidare, har varit en bidragande orsak till att priserna på bostäder har stigit och att vi har belånat oss så pass mycket mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista