Här kastade sig 13-åringen framför tåget. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix.

Åtalas för 25 barnsexbrott

5:52 min

En 13-årig flicka som kastade sig framför tåget i Kumla i mars blev startskottet för en stor utredning mot en misstänkt nätpedofil. I dag kom åtalet mot mannen.

Enligt åtalet förmådde 45-åringen den nu döda 13-åriga flickan att utföra vissa sexuella handlingar via Skype. Sedan hotade han flickan med att han skulle lägga ut materialet på Instagram, Facebook samt skicka det till hennes handbollstränare och lärare om hon inte åter gjorde samma saker för honom på nätet.

Vid flera tillfällen, den 3 mars och den 6 mars, chattade flickan med 45-åringen. Hon vädjade till honom att förstöra filmen och skrev att hon skulle ta sitt liv om han inte gjorde det. Trots det fortsatte mannen att hota henne för att få henne att åter ställa upp på Skype.

Den 8 mars kastade flickan sig framför ett tåg i Kumla.

Att flickan var under 15 år har 45-åringen insett, "eller i vart fall haft skälig anledning" att anta, enligt åklagaren. Själv ljög han om både ålder och identitet och kallade sig för bealarsson97.

Åklagaren har rubricerat mannens övergrepp som "grovt utnyttjande av barn för sexuell posering" samt "grovt sexuellt övergrepp mot barn" och anser att 45-åringen visat det som juridiskt kallas för "särskild hänsynslöshet".

Majoriteten av de flickor 45-åringen försökt förmå att posera för honom framför webbkamera eller via Skype i mobilen är 13 och 14 år, men där finns även fyra 12-åringar och en 11-åring som han försökt förmå att visa sig i bara bh.

Förutom i fallet med den nu döda 13-åringen har han bara lyckats förmå en annan flicka att gå med på kraven. Även då gällde det en 13-årig flicka. Sedan den flickan visat sig i linne och bh en första gång hotade 45-åringen att lägga ut manipulerade nakenbilder på Facebook, Bilddagboken, Instagram samt skicka en film till flickans mamma om 13-åringen inte visade sig i webbkameran igen.

Bara en pojke eller man finns i åtalet. Det är den person vars profilbild 45-åringen stal och använde när han sökte sexkontakter med unga flickor på nätet. Åklagaren har rubricerat det som ofredande.

Mannen åtalas för bland annat grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, grovt sexuellt övergrepp mot barn, våldtäkt mot barn, ofredande samt flera fall av försök till grovt utnyttjande av barn för posering, enligt åklagaruppgifter.

Mannen nekar till alla anklagelser och vill inte kännas vid det nätalias - bealarsson97 - som användes.

Mannens advokat Ingvar Backman säger att först vid rättegången kommer han att ge besked om 45-åringens inställning till all teknisk bevisning från bland annat dator och chattloggar som åklagaren har lagt fram i åtalet. 

I ett tidigt förhör konfronterar polisen 45-åringen med uppgifterna om att den 13-åriga flickan tagit sitt liv.

– Jag hade varit tokig om det hade gällt min dotter, det kan jag säga. Men jag har ingen aning, säger mannen, som där förnekar att han chattat med flickan och uppmanat henne att klä av sig.

Bevisningen mot 45-åringen kommer bland annat från hans dator och från hans aktiviteter på nätet. Mannens raderade Skypekonversation med flickan är återskapad och information ur hans dator visar också att han har gjort sökningar på 13-åringens namn, hemort, skola, mamma och handbollsklubb. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista