Foto: Kjell Gustafsson / SVT Bild.

Kommentera: är du rädd för p-piller?

Var fjärde ung kvinna som vill göra abort har gjort det innan. Överläkaren Lena Marions tror att det hänger ihop med att fler väljer bort p-piller på grund av farliga biverkningar. Väljer du bort p-piller? Eller tar du dem och mår bra? Kommentera gärna!

Av de mellan 15 och 49 år som vill göra en abort har minst 40 procent gjort det minst en gång tidigare. Det är en siffra som ökat de senaste åren i Sverige och som nu är högst i Norden, skriver Läkartidningen.

Varför så många gör upprepade aborter är inte säkerställt. Men Lena Marions, överläkare på kvinnokliniken vid Karolinska universitetssjukhuset och författare av artikeln i Läkartidningen, misstänker att det beror på att många är rädda att få biverkningar av till exempel p-piller.

– Det skrivs så mycket negativt om preventivmedel, som om risker för att få blodpropp, cancer och minskad lust. Det stämmer inte alltid. Dessutom skrivs det sällan om de positiva effekterna, säger Lena Marions till Metro.

Är du rädd för p-pillrens biverkningar? Eller tar du p-piller och känner dig lugn med det? Kommentera gärna!

Om upprepade aborter

År 2011 hade fyra av tio abortsökande kvinnor i åldern 15–49 år (40,4 procent) erfarenhet av att ha gjort minst en tidigare abort. Motsvarande siffra i

Finland: 36,5 %
Norge: 39 %
Danmark: 34,7 %
Island: 38,1 %

Tonårsaborterna i Sverige har minskat under de senaste åren, men andelen som gör upprepade aborter tenderar att öka bland unga.

Källa: Läkartidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista