Foto: Arash Mokhtari/ Sveriges radio

Porrstjärnan Puma Swede om hiv-skandalen

"Jag har fått mig en tankeställare - är det värt att riskera sitt liv?"
11 min

På fredag återupptas porrfilmsproduktionen i Kalifornien. Ett hiv-larm stoppade all inspelning för snart fyra veckor sedan. Nu kräver branschen hårdare kontroller och tester för att i framtiden förhindra smittspridning.

Upptäckten av att tre porrskådisar i Kalifornien smittats av hiv fick branschorganisationen The Free Speech Coalition att för snart en månad sedan stänga ner all produktion av porrfilmer. Röster höjdes då för att säkerheten i branschen är för låg.

– Man undrar vad folk gör utanför arbetet och man önskar att alla tar sitt ansvar för att hålla smittor ute. Ska man ligga utanför jobbet så bör man ha kondom. Därför känns det bra med nya regler och fler tester, säger svenska porrstjärnan Puma Swede till P3 Nyheter med Kazmierska.

När produktionsstoppet hävs på fredag har säkerhetskraven skärpts. Det innebär bland annat att medverkande i filmer från och med nu ska testas för könssjukdomar varannan vecka. Ett förslag om kondomtvång var också på tal men röstades nyligen ned av Kaliforniens senat.

– Kondomtvång skulle självklart göra att allt känns tryggare. Men argumentet mot är ju att det inte finns en lika stor marknad för filmer där kondomer används. Det har gjorts, och görs, filmer med kondom men det säljer inte lika bra. Det dödar kanske fantasin, att man bra träffar någon och kör pang på, om man ska krångla med kondom. Sånt vill många slippa när de ska kolla på porr. Det ska inte vara något krångel, säger Puma Swede.

Och det är inte första gången porrinspelningar stoppas. 2010 och 2004 upptäcktes hiv-smitta bland skådisarna. I somras dömdes en amerikansk porrskådis till en månads fängelse eftersom han låg bakom ett syfilisutbrott där nio porrstjärnor smittades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".