1 av 4
En skärmdump från GTA V. Foto: AP Photo / Rockstar Games / Scanpix.
2 av 4
Skärmdump från GTA V. Foto: AP Photo/Rockstar Games/Scanpix.
3 av 4
Skärmdump från GTA V. Foto: AP Photo/Rockstar Games/Scanpix.
4 av 4
Johan Nilsson köar för att köpa GTA V. Foto: Dimitri Lennartsson / Sveriges Radio.

Nytt spel ger framtidshopp

"Talar för att vi kommer behålla konsolerna"
1:16 min

Ett efterlängtat tv-spel skapar hopp i branschen. Det traditionella spelandet på tv-spelskonsoler, som hotas av spel via sociala medier, kommer leva vidare ett tag till, tror Dataspelsbranschen.

Kön utanför tv-spelsbutiken i Malmö bara växer, trots att man redan i natt slog upp portarna för de allra mest sugna. GTA V som släpps till Playstation 3 och Xbox 360 idag är det nyaste spelet i Grand Theft Auto-serien. Den är känd för sin realism, men har också fått kritik för att innehålla mycket våld.

Stora förväntningar har jag. Har sett gameplay och allt och ja, det verkar vara riktigt stort, säger köande Johan Nilsson.

– GTA är ju ett exempel på den mer traditionella distributionen när man säljer spel i en ask via en butik över disk, säger Per Strömbäck, talesperson för branschorganisationen Dataspelsbranschen.

Det är tack vare allt fler så kallade vardagsspelare, som laddar ner spel i mobiler via sociala medier och andra digitala kanaler, som det går så bra för dataspelsbranschen i stort. Samtidigt minskar marknaden för de traditionella spelkonsolerna.

– Kommer spel i ask att försvinna till förmån för spel via sociala medier och mobiler, eller är det två marknader som kan leva bredvid varandra? Om nu GTA V blir en succé talar det ju för att vi kommer ha konsoler kvar ett bra tag framöver, säger Per Strömbäck. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".