1 av 2
Arkivfoto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
2 av 2
Gustav Selin har blivit utsatt för kränkande invigningsritualer inom fotbollen. Foto: Adam Samara / Sveriges Radio.
Forskare:

Kränkning inom sport vanligare bland killar

1:33 min

I dag berättas om kränkande invigningsritualer i Åtvidabergs FF. P3 Nyheter har träffat en spelare i ett annat lag som berättar om liknande händelser. Och anledningen kan vara att killar är sämre än tjejer på att närma sig frågor om sexualitet.

P3 Nyheter har träffat Gustav Selin som blev utsatt för pennalism när han började spela i ett division 1-lag:
– När vi kom in i rummet så fick vi ta av oss kläderna, tills vi var helt nakna. Och då kom en kille och satte på oss en vuxenblöja.

Gustav Selin var 18 år och på träningsläger i Danmark när fotbollslaget höll en invigning för de nya spelarna. Med vuxenblöjorna på sig blev han och en lagkamrat inkörda på en av toaletterna på stället där de bodde. Toaletten var full av bajs och kiss.

– De körde in oss där och tejpade fast oss i två plaststolar. Det luktade för jävligt och det är var släkt och mörkt.

De äldre spelarna satte en mobilkamera framför dem och Gustav Selin och hans kompis blev sittande på toaletten i ungefär 40 minuter.

– Som tur var så blev vi utsläppta, precis innan vi hann göra på oss.

Tränarna som var med på resan kände till invigningen. Och den här typen av ritualer motiveras ofta med att det ska skapa god sammanhållning och lagkänsla. Vad gäller "nollningen" i Åtvidaberg FF säger lagkapten Daniel Hallingström till TT att inkilningar ägt rum, men att syftet är att få ihop en gemenskap.

Men Gustav Selin kände inte av någon gemenskap:
– Nej, verkligen inte. Det går ju inte riktigt att förstå var man hittar sammanhållningen i en sådan process. De äldre får väl utlopp för något de själva blivit utsatta för.

Den här typen av invigningsritualer, eller "inkilningar", är vanligare bland killar än hos tjejer, säger Jesper Fundberg som forskar på maskulinitet och idrott vid Malmö Högskola.

Han berättar att det här beror på att killar är sämre på att närma sig frågor om sexualitet och gemenskap än vad tjejer är:
– Och då tenderar många killar att använda sig av ritualer för att närma sig de frågorna. Alltså, om gemenskap, "vem är jag?", om identitet. Och de här ritualerna kan bli rätt stereotypa och ibland till och med rätt så våldsamma, säger Jesper Fundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista