Foto: Ted S. Warren/Scanpix

Stressade bemanningsanställda struntar i rasten

1:35 min

Anställda på bemanningsföretaget Studentconsulting känner sig så pass stressade att de inte kan ta rast. Men Studentconsulting håller inte med och säger att företaget hela tiden jobbar med arbetsmiljön tillsammans med facket.  

I sju månader jobbade han på Saba Frukt & Grönt AB:s lager i Helsingborg, anställd av Studentconsulting. Det var stressigt, för cheferna drev upp tempot, enligt Erik Nordh.

– Det följdes upp ju. Då fick man sätta sig ner och snacka med arbetsledarna, och så säger de att du ligger på det här snittet och det är inte alls bra. Genom att de hade sådana så kände jag att om inte jag kommer upp i 50 i timmen så kommer inte jag få jobba kvar här, säger han.

Studentconsulting håller inte med om Erik Nordhs beskrivning och företaget säger att de hela tiden jobbar med arbetsmiljön.

– Om en enskild konsult upplever att arbetsmiljön på arbetsplasten inte lever upp till det villkor som är reglerad enligt lag, så måste ju också denna konsult vända sig till sin konsultchef, säger Marie Möller på Studentconsulting.

Hon säger att man hela tiden jobbar med arbetsmiljön tillsammans med facket, men dit vände sig ingen av Erik Nordh eller hans kollegor, på grund av rädsla att det skulle påverka deras anställning, enligt Erik Nordh.

Handels klubbordförande på arbetsplatsen, Anton Bursic, har själv inte hört några klagomål eller sett nåt:

– Jag kan inte veta exakt hur det ligger till med de som är anställda av Studentconsulting, de har egna arbetsledare på lagret, säger han.

Men, Anton Bursic säger att han tryckte på att tävlingen där den som jobbade snabbast kunde vinna en dator, skulle tas bort på grund av riskerna för arbetsmiljön, och det gjorde den, men Studentconsulting uppger inte varför.

– Den formen av tävlingar arrangeras inte i den formen av arbetsmiljö, säger Marie Möller.

Sveriges Radio har nyligen rapporterat om Studentconsulting-anställda på H&M:s lager i Borås som inte vågade ta sina raster - rädda att bli utbytta om de jobbade för långsamt.

Erik Nordhs historia är liknande. Han säger att minst hälften av hans kollegor på samma bemanningsföretag tog kortare eller struntade helt i de raster som de hade rätt till för att hinna med.

– Huvudsakliga risken är ju personskador. Det var ju folk som blev skadade, som blev påbackade, och påkörda som fick sjuka sig och sådär, säger han.

Våren 2012 utlyste Studentconsulting en tävling på lagret där den som jobbade snabbast kunde vinna en dator, den här sortens tävlingar togs sedan bort enligt bemanningsföretaget, men då var tävlingen ännu ett stressmoment, säger Erik Nordh.

– Det är totalt vansinne. Att stressa redan stressiga människor på ett lager fullt med truckar och pallar och tunga grejer. Det är ju livsfarligt, säger han.

Erik Nordh tog själv alla raster och pauser som han hade rätt till, men då kände han sig ignorerad av sina arbetsledare.

Även om huvudansvaret för arbetsmiljön för de bemanningsanställda ligger på Studentconsulting, så har även kunden ansvar. Magnus Malmgren, VD på Saba Frukt & Grönt AB säger att arbetet ibland är tungt och stressigt på lagret, men att man jobbar för att alla ska ta ut de pauser och raster som de har rätt till.

– Det är alltid tråkigt om personer inte upplever den miljön de arbetar i som tillfredsställande och bra. En arbetsmiljö ska vara tillfredsställande och den ska vara så bra som möjligt och det är våran strävan, säger Magnus Malmgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista