1 av 2
Tobias Berggren har varit arbetslös i flera månader. Foto: Hugo Rennéus/P3 Nyheter
2 av 2
Finansminister Anders Borg. Foto: Pontus Lundahl/ Scanpix
Regeringens budget

Arbetslöse Tobias: "Vill börja tjäna egna pengar"

1:40 min

Sänkt skatt för den som jobbar - och fortsatt svårt att få ett jobb. Det är vad som framgår av budgeten som regeringen presenterade i dag. 20-årige Tobias Berggren är en av dem som letar jobb just nu.

– Det låter ju skittråkigt. Det har ju varit det så pass länge nu och arbetsmarknaden blir bara svårare och svårare. Det känns som att det inte finns nåt stopp på hur svårt det kommer bli till slut, säger Tobias Berggren som varit inskriven på Arbetsförmedlingen i tre månader.

I dag har han gått dit i hopp om att hitta något, men förklarar att det är svårt:

– Det handlar oftast om erfarenhet. Vilket är rätt jobbigt eftersom det är svårt att ha erfarenhet om man inte kan få det. Man har aldrig det som krävs. Det funkar ju inte så.

När Finansminister Anders Borg presenterade budgeten blev det inte så många nyheter. Det är känt sen tidigare att ett femte jobbskatteavdrag ska införas, vilket ger en sänkt skatt för de som jobbar och framförallt de som tjänar bra.

Men för den som inte har ett jobb kommer det bli svårt. Regeringen tror nämligen att arbetslösheten kommer bita sig fast i Sverige och ligga på över åtta procent nästa år, och gå ner till 6,4 procent först år 2017.

Men Anders Borg försvarar att man satsar på sänkta skatter för de som redan har ett jobb:

– Det här är en väldigt ansvarsfull budget i ett besvärligt internationellt läge, och då är skattelättnader en väg.

Socialdemokraternas Magdalena Andersson är kritisk:

– I det här förslaget skuldsätter man hela svenska folket för att sänka skatten för de som tjänar mest. Pengar som alla medborgare måste betala tillbaka i ränta. Så vi kommer göra det vi kan för att stoppa det förslaget.

Tobias Berggren hoppas att det snart dyker upp ett jobb. Då kan han bli vuxen på riktigt, säger han:

– Det går ju en på nerverna att bo hemma och inte ha några pengar, när man egentligen är vuxen och vill börja tjäna egna pengar, flytta hemifrån och skaffa körkort. Bara kunna unna sig själv saker i livet. Det går ju inte när man inte har ett jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista