Emma Ciber och Camilla Ghouse hade kunnat tänka sig att bli lärlingar i Tyskland. Foto: Dimitri Lennartsson / P3 Nyheter

Inga svenskar i tysk lärlingssatsning

"Kände nog att det var för mycket"
1:28 min

Med gratis boende och mat lockades arbetslösa svenskar att bli lärlingar i Tyskland i höst. Men intresset har varit svalt och det slutade med att Arbetsförmedlingen inte hade någon att skicka ner.

I våras rapporterade P3 Nyheter om David Westerberg i Malmö. Han var en av de unga svenskar utan jobb som ansökte om att få gå en lärlingsutbildning i Tyskland, med både mat och boende betalt av tyska staten.

– Tyskland verkar ändå vara en stor arbetsmarknad och med mer möjligheter än i Sverige, så det är någonting jag får pröva, sa han.

David Westerberg fick ett annat jobb i Sverige, men ingen annan av de som sökte kommer påbörja någon lärlingsutbildning i höst - trots att möjligheten fanns för alla i Sverige under 30 år. Malin Dahl, EURES-rådgivare på Arbetsförmedlingen, säger att det på sätt och vis är ett misslyckande:

– Nej, jag känner mig inte besviken. Det hade varit jätteroligt om någon hade kommit iväg, samtidigt så kom vi ut så sent med det av olika anledningar, säger hon.

Förutom att ansökningsprocessen kom igång för sent, så skulle man kunna lite tyska för att få åka ner, och det har hindrat flera sökande, säger Malin Dahl:

– Detta är ändå en treårig utbildning, och när man börjar sätta sig in lite mer i vad det vill säga att flytta till Tyskland, bo där, utbilda sig där på tyska. Kanske man känner att det är lite för mycket än det man har tänkt sig, säger hon.

Men för 19-åriga Emma Ciber låter det lockande med lärlingsutbildning i Tyskland, där ungdomsarbetslösheten är betydligt lägre än i Sverige:

– Alltså det spelar egentligen ingen roll om de hade betalt det, det hade ändå varit kul att sysselsätta sig nånstans utomlands, där man inte vet nånting om, säger hon.

Kanske kommer fler bli sugna att ta chansen nästa år då man kan söka utan att kunna nån tyska alls, för att sen gå en intensivkurs under våren, Malin Dahl:

– Tyskarna betalar själva utbildningen ja, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".