Vändning på Östersjömötet

0:55 min

Det gick först riktigt uselt när miljöministrarna i Östersjöländerna träffades för att förhandla om att rädda Östersjön – ett av världens mest förorenade hav. Sveriges miljöminister menade att Ryssland sätter sig på tvären.

I Köpenhamn samlas i dag de nio miljöministrarna från Östersjöländerna för att förhandla fram en ny deklaration som snabbare ska rädda Östersjön.

Miljöminister Lena Ek var rätt less när hon mötte pressen tidigare idag och sa att Ryssland blockerar krav på att minska kväveutsläppen från sjöfarten:

– Ryssland backar inte bara från de texter som alla trodde var klara, utan också från tidigare överenskommelser, sa Lena Ek.

Det politikerna har pratat om är övergödningen som orsakar syrebrist, bottnar som dör, algblomning, torsken som kämpar för sin överlevnad och sjöfartens utsläpp.

Tanken är att Östersjön ska ha en god ekologisk status 2021, något som många ser som allt mindre realistiskt. Mötet är försenat eftersom länderna inte kunnat komma överens.

– Förhandlingarna har brutit samman och vi förhandlar om nya texter, så det är mycket dramatik just nu, sa miljöminister Lena Ek.

Uppdatering 17:15:

I Köpenhamn har miljöministrarna i Östersjöländerna till sist kommit överens om ytterligare miljöåtgärder för att rädda miljön i Östersjön. Förhandlingarna blev dramatiska och drog ut på tiden när Ryssland satte sig på tvären angående fartygstrafikens utsläpp av kväve.

Slutresultatet blev en kompromiss, och miljöminister Lena Ek konstaterar att det inte blev som man hoppats när det gäller fartygsutsläppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista