Higgs och Englert får Nobelpriset i fysik 2013

1:21 min

Nobelpriset i fysik går till Peter Higgs och Francois Englert som upptäckte higgspartikeln. De delar årets pris för sina teorier om hur partiklar får sin massa. Fysikstudenter på Chalmers tekniska högskola i Göteborg är välbekanta med den här partikeln. 

– Det är en partikel som förklarar varför partiklar väger någonting. Den förklarar varför saker har massa. Det är det partikeln gör., säger Karl Gustavsson.

Förenklat kan man säga att higgspartikeln är något som måste finnas för att vi ska väga något. Eller i alla fall för att fysiker ska kunna förklara att vi väger något. Alltså att det finns någon massa, säger Karl Gustavsson.
– Utan massa hade galaxer inte hållit ihop, vi hade inte varit i omlopp runt solen. Inget hade existerat.

Och det är upptäckten av denna partikel som ger Peter Higgs och François Englert Nobelpriset i fysik idag. Pristagarna kom med teorin om higgspartikeln redan på 60-talet, men den bekräftades så sent som förra året, på CERN-laboratoriet i Schweiz. Själva prisceremonin hålls som vanligt i december.

De var förhandstippade vinnare, eftersom upptäckten ses som så stor och viktig. Och fysikstudenten Filippa Hallqvist väntade med spänning på beskedet.
– Ja, jag har haft nedräkningen på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista