Foto: Arash Mokhtari/Sveriges Radio
Veckans torsdagsgäst

Roy Fares om livet som bagare

16 min

Roy Fares har utsetts till årets konditor, vunnit SM för unga bagare och kommit trea i EM. Idag gästar konditorn som också släppt två böcker P3 Nyheter med Kazmierska.

Roy Fares har setts baka desserter i SVT:s Go'kväll och är nu aktuell som domare i Kanal 5:s Dessertmästarna. Han har också ett förflutet som gogodansare och i dagens P3 Nyheter med Kazmierska berättar han om livet som konditor, kändis och om sin resa i Kalifornen som blivit bok.

Du är aktuell som domare i Kanal 5:s dessertmästarna. Hur känns det?

-- Jag har själv tävlat och för mig var tävlandet ett bra sätt att få visa upp mina verk och min kreativitet. Men det är riktigt svårt att tävla i desserter, så självklart är det ganska skönt att inte vara den som ska tävla den här gången utan istället vara domare!

Att baka har ju blivit lite av en trend. Varför tror du att det blivit så?

– Att baka har nog blivit en form av avslappning för folk som annars är stressade. Man kan stänga in sig, lite som meditation eller yoga, för att helt enkelt bara stänga ute allt annat. Det är ju lite liknande med surdegstrenden, att man ger sig an något ordentligt.

Roy Fares tycker att man ska äta en god dessert ibland men samtidigt att det är viktigt med bra mat vilket också intresserar honom.

– Jag tror på det vanliga gamla hederliga sättet för att må bra i kroppen. Träna, äta sunt och så vidare men också unna sig något gott ibland. För mig har köket och matlagning alltid varit en stor del. Jag är född och bodde mina första år i Libanon och det var mycket mat och desserter i fokus vilekt nog också gjort mig väldigt intresserad, säger Roy Fares.

Roy Fares senaste receptbok har uppmärksammats inte bara för recepten utan också för att han syns i bar överkropp i boken.

– Alltså, för mig är det en kul grej som känns ganska naturligt för mig. Det är ju bara en bild som är i bar överkropp. Samtidigt tror jag att man måste göra något speciellt i sin bok för att sticka ut lite, annars blir väl alla likadana. Men jag tänkte inte så mycket på att det skulle kännas konstigt utan mer att det är sådan jag är och det vill jag också visa i boken, säger Roy Fares.

Vad som händer framöver i Roys liv, förutom Dessertmästarna i Kanal 5, är inte riktigt klart men han hoppas på fler böcker och självklart också mängder av desserter och bakelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista