Är politiskt extrema grupper på framfart?

8:50 min

I helgen demonstrerade högerextrema Svenska motståndsrörelsen och förra veckan utfördes attentat av vänsterextrema AFA. Anna-Lena Lodenius som skrivit en bok om extrema grupper medverkar idag i P3 Nyheter med Kazmierska för att berätta mer om varför grupperna syns just nu.

I lördags demonstrerade den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen i centrala Stockholm till stöd för det grekiska nynazistiska partiet Gyllene gryning. Det har tillsammans med ett attentat mot Arbetsförmedlingen som Antifascistisk aktion tagit på sig fått många att höja på ögonbrynen inför att extrema grupper tycks vara på offensiven.

Anna-Lena Lodenius har skrivit boken "Gatans parlament" om extrema grupper och idag medverkar hon i P3 Nyheter med Kazmierska.

– Vad gäller Svenska motståndsrörelsen är de nog den just nu mest extrema högergruppen och egentligen den enda som håller kvar vid väldigt radikala åsikter med nazistiska budskap. De har också en tydlig organisation med en stark struktur och ledare där många medlemmar varit med under en längre tid.

Hon fortsätter:

Men vänsterextrema AFA har däremot en helt annan typ av organisation. Där är medlemmarna kanske inte med lika länge och de har en mer lös struktur där vem som helst gör vad som helst. Det måste alltså inte vara organiserat av AFA centralt eller så.

Anna-Lena Lodenius menar att båda grupperna är emot nästa års val och precis som andra politiska organisationer avancerar de nu inför valet och vill då synas tydligare nu än annars. Hon säger också att många i de här grupperna är missnöjda unga människor.

– Det är många som känner sig utsatta i samhället som närmar sig grupper som dessa. Det handlar nog mycket om arbetslöshet och bostadsproblem. Och när unga människor inte kan hitta ett fungerande liv finns det nog många som söker sig till olika extrema grupper i hopp om förändringar, säger Anna-Lena Lodenius.