Oron stor efter tyfonen i Filippinerna

1:30 min

Efter en av de värsta tyfonerna någonsin som slagit mot landet vädjar man nu om mat, vatten och medicin i Filippinerna. I Lund har Gabriel Pavico följt katastrofen i sitt hemland och han säger att det kändes overkligt.

– Vi trodde inte att något så här stort skulle hända, säger den Lundastudenten Gabriel Pavico som annars är van vid stormar i sitt hemland.

Mycket av det som hänt har han fått reda på via internationella media och Facebook. Ännu vet man inte exakt hur mycket som har förstörts - både saker och människoliv - under den svarta helgen då tyfonen Hayian drog in över landet.

– Det rapporteras om det överallt i internationell media och samtidigt så känns det så surrealistiskt, säger han.

Men Gabriels familj och vänner har haft tur. De bor i den filippinska huvudstaden Manila som klarat sig undan tyfonen.  Värre är det i de södra delarna av landet där minst tiotusen ska ha dött av stormen och miljontals fått fly sina hem med akut brist på rent vatten, mat och medicin. Filippinernas president har utfärdat katastroftillstånd.

– Jag känner mig lyckligt lottad för att jag är i Sverige men samtidigt frustrerad att jag inte kan göra nånting härifrån, säger Gabriel Pavico.

Han känner flera filippinier i Lund som på grund av tyfonen inte kunnat få kontakt med sina familjer.

– Det är så frustrerande för dem att det är så svårt att nå sina nära och kära. Flera har fått sina hem förstörda och de vädjar om hjälp från omvärlden, säger han.

Tillsammans med andra i den Lundabaserade svensk-filippinierföreningen "Sama Sama sa Lund" har Gabriel varit med och startat en pengainsamling för att hjälpa sitt hemland, men man kan hjälpa på andra sätt också, lägger han till:

– Det behövs böner och positiva tankar om Filippinerna. Det är ett land som har fått stå ut med många svårigheter, säger han.