Foto: Aaron Favila/TT

Varnar för barnsexhandel efter tyfonen i Filippinerna

1:39 min

Flera stora hjälporganisationer varnar för att kriminella nätverk och pedofiler utnyttjar naturkatastrofen i Filippinerna till att få in föräldralösa barn i barnsexhandel och barnarbete.

En av organisationerna som vill jobba mot det är Rädda Barnen, där Ylva Sperling är expert på barn i krig och katastrofer.

- Vi anser att den insatsen är lika viktigt som mat och vatten, säger hon.

Både Rädda barnen och FN:s barnfond UNICEF har tidigare sett att barn kan hamna i fel händer när de blir föräldralösa efter katastrofer. Det såg de till exempel efter tsunamikatastrofen 2004 och efter jordbävningen på Haiti 2010.

– Rädda Barnen har jobbat i många år med den här typen av katastrofer. Vår erfarenhet visar att det tyvärr är något vanligt, säger Ylva Sperling.

De som utnyttjar barn efter katastrofer är bland annat enskilda pedofiler, men framför allt är det kriminella nätverk som ser sin chans att tjäna stora pengar, enligt Rädda Barnen och organisationen ECPAT som jobbar mot barnsexhandel.

UNICEF uppskattar att så många som fyra miljoner barn är drabbade på ett eller annat sätt av tyfonen. När så många barn drabbas är risken stor att många råkar illa ut, säger Per Westberg, vice generaldirektör på UNICEF:

– Med fyra miljoner barn som har påverkats på något sätt, så säger det sig självt att det innebär stora risker för den här formen av utnyttjande av barn, säger han.

För att förhindra att barn råkar illa ut så vill både Rädda Barnen och UNICEF öppna upp trygghetszoner i veckan. Där ska ensamma barn kunna få mat och vatten, psykologiskt stöd från vuxna och en enklare vardag i väntan på att återförenas med sina familjer eller släktingar.

Det här arbetet måste göras nu på en gång. För ju längre barnen är ensamma på gatan, desto större är risken att något händer dem, säger Per Westberg.

– Barn som har separerats från sina föräldrar är viktiga att fånga upp innan de med onda avsikter hinner dit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista