Sverige kränkte nakenfilmad tjej

1:01 min

14-åriga Eliza smygfilmades av sin styvpappa men mannen frikändes av hovrätten. Sverige gjorde fel som friade mannen, det beslutade Europadomstolen idag.

Det var när den då 14-åriga Eliza skulle duscha som hon upptäckte kameran som låg gömd i tvättkorgen. Styvpappan som gömt kameran friades i hovrätten vilket motiverades av att det inte fanns någon lag mot att smygfilma.

Men domen överklagades till Europadomstolen som idag beslutade att Sverige bröt mot Europakonvention 8, som berör rätten till privatliv, när de frikände styvpappan.

Europadomstolen dömer Sverige att ersätta Eliza med 10 000 euro för sveda och värk plus 29 700 euro för hennes kostnader och utlägg. Det motsvarar sammanlagt cirka 350 000 kronor.

Eliza som i dag är 25 år medverkade i dagens P3 Nyheter med Kazmierska. Innan domen föll sa hon:

– Det känns viktigt att få lagen på sin sida och visa att man inte kan bli behandlad som jag blev. Den här processen har hållit på så otroligt länge och att mitt fall skulle nå så långt som till Europadomstolen kunde jag inte tro.

Hon fortsätter:

– Jag blev väldigt kränkt när svenskt rättväsende inte tog det här på allvar. Så jag var nästan lika arg på mannen som gjorde det här som på domstolen. Men med hjälp av min familj och en fantastisk advokat har jag orkat kämpa vidare. Och jag har bestämt mig för att aldrig ge upp.

Men Eliza fick rätt i fallet, det beslutade Europadomstolen senare på dagen. Det var fel av Sverige att fria styvpappan:

– Det var som en sten föll från bröstet. Det är så skönt. Jag hade inga förhoppningar eller förväntningar utan har bara varit helt blank i huvudet i dag. Nu känns det bara så bra, säger Eliza.

Europadomstolen har kommit fram till att Sverige saknade tillräcklig lagstiftning för att fälla någon för smygfilmning när det här hände för snart tio år sen. Men att det är något som finns nu.

Anders Rönquist är rättschef på Utrikesdepartementet och regeringens ombud i det här fallet:

– Jag har ju naturligtvis förståelse för vad domstolen konstaterar om den situationen som den klagande befann sig i och att hon inte kunnat få upprättelse på nationell nivå. Och vi från regeringens sida har inte på något sätt försvarat styvfaderns agerande.