Drömmer alla om att bli föräldrar?

10 min

Andreas har valt att inte skaffa barn och det har också Sofie Åberg som är med i boken "Ingens mamma". Idag medverkar de i P3 Nyheter med Kazmierska för att berätta mer om valet att inte skaffa barn.

Den ofrivilliga barnlösheten är mindre i Sverige nu än på många år och det är idag fler av dem som vill skaffa barn som också kan göra det. Men det finns också människor som väljer att leva ett liv utan barn. I den nyutkomna boken "Ingens mamma" berättar tolv kvinnor vad som ligger bakom beslutet att inte bli föräldrar. Sofie Åberg är en av kvinnorna som valt att berätta om sitt beslut att inte bli förälder och du hör henne berätta varför i dagens P3 Nyheter med Kazmierska.

– Det är en tanke som jag fick väldigt tidigt i mitt liv. Jag försökte tänka mig in i rollen som mamma men det gick ganska snabbt upp för mig att det var inget för mig. Och jag väntade flera år efter att jag rent lagligt kunde utföra en sterilisering men känslan av att inte vilja få barn fanns kvar. Så jag steriliserade mig, säger Sofie Åberg.

Sofie tycker att det är bra med en lag som hindrar människor under 25 år att sterilisera sig. Det gör att känslan hinner landa ordentligt innan man tar ett oåterkalleligt beslut. Men många har svårt att förstå Sofies beslut.

– När jag berättar att jag steriliserar mig blir ofta människor chockade. Många har nog en klar bild av livet där barn ingår och det skakar nog om lite när jag berättar om mitt val att välja bort, säger Sofie Åberg.

 Andreas Svensson har också valt ett liv utan barn.

– För mig var det inte direkt ett svårt beslut. Det känns mer som ett passivt beslut än något annat. Jag har liksom aldrig känt en längtan efter att skaffa barn och även om många sagt att "den känslan kommer" har jag fortfarande inte känt något.

Andreas säger att han som man nog har lättare att välja bort barn en vad en kvinna har. När hans sambo berättar om valet att inte skaffa barn blir reaktionerna starkare. Och vissa uppfattar Andreas som egoistisk.

– De fördomar jag möter är ju att jag är egoistisk som bara tänker på mig själv. Kanske är det känslan av att jag bryter mot en naturlag, att fortplanta sig, som är svårt att förstå för många. Det där med att skaffa barn är en naturlig del för många och därför provocerar kanske mitt val, säger Andreas Svensson.