Maria Georgieva: Starkaste protesterna hittills i Bulgarien

8:18 min

Maria Georgieva är filmare och skribent med ursprung i Bulgarien. Hon har följt studentupproret som nu pågått i mer än 150 dagar och menar att våldsamheterna går att jämföra med de uppmärksammade protesterna från Istanbul tidigare i år.

 -- Bulgarerna har tröttnat på regeringen. Och den utlösande faktorn var när en mediaperson som är stor i landet fick ansvar för säkerthetsjänsten och det beteendet, att inflytelserika personer flyter om kring på maktfulla positioner provocerar människor. Det har tillsammans med uteblivna refomer retat upp befolkningen som nu protesterar.

Maria menar att mediebevakningen av upproret i Bulgarien har varit svag och att det är viktigt att protesterna uppmärksammas intenationellt.

– Det verkar ju nästan som om vi bara kan hantera en protest samtidigt. Och det är fel. Det här har pågått i 150 dagar och gäller ett av EUs fattigaste länder. Men det har kommit i skuggan av en annan stor protest, den i Turkiet, och det är nu viktigt att medierna också skriver om vad som sker i Bulgarien.

Maria menar att det finns sidor för och emot regeringen. Och det beror på att regeringen består av allt ifrån socialister till högerextrema och det finns många som tjänar på att ha kvar regeringen.

– Men jag har aldrig sett en så kraftfull och stark protest tidigare. Människor i Bulgarien är fattigast i EU och med en arbetslöshet på 12% säger de nu att ”vi protesterar nu innan vi blir tvingade att tigga på gatorna”. Och jag tror faktiskt att det kan bli skillnad efter de här protesterna just för att människorna är så starka, hoppfulla och verkligen kräver förändring, säger Maria Georgieva