Tyfonen i Filippinerna

"Ligger många döda kroppar längs stranden"

4:36 min

Sveriges radios korrespondent David Carlqvist är på plats i Filippinerna och rapporterar om den allt svårare situationen för tyfonens offer.

Det är snart en vecka sedan tyfonen Haiyan drog in över Filippinerna och orsakade den värsta naturkatastrofen i landets historia. Internationella hjälpinsatser har nått Filippineran men på grund av den raserade infrastrukturen har hjälpsändingarna svårt att nå ut till behövande.

– Jag befinner mig i vad som tidigare var stadshuset i Tacloban. Här är en av få platser där det finns elektricitet. Men bara ett stenkast härifrån ligger mängder av döda kroppar längs stränderna, säger Sveriges radios korrspondent David Carlqvist.

David berättar att problemen med att få ut hjälp till behövande beror på att många fordon har förstörst. Det tillsammans med att det också saknas bränsle gör att många hjälpsändingar inte kommer iväg.

– Det finns ingen fungerande statsverksamhet här nu. Många av de som annars jobbar för staten är istället hemma och tar hand som sina familjer. Så arbetet går trögt. Bland de som har det värst just nu är de tusentals gravida kvinnor som tvingas föda under mycket dåliga förhållanden. Så behovet av hjälp är fortsatt akut, säger David Carlqvist.