Veckans torsdagsgäst

Modellen Erika Linder gör succé som kille

16 min

Erika Linder är modellen som upptäcktes redan som 14-åring och som gjort sig känd internationellt med sin androgyna look. Hon är aktuell som skådespelare i Katy Perrys video Unconditionally och i dag gästar hon P3 nyheter med Kazmierska.

Erika Linder upptäcktes som 14-åring av en modellagent efter att hon varit på en utomhuskonsert i Stockholm. Men det skulle ta 6 år innan hon valde att ta steget in i modellvärlden. Hennes första jobb blev att gestalta en ung Leonardo di Caprio i tidningen Candy. Sedan dess har hon modellat som både tjej och kille i stora modetidningar som Vogue, V och Muse.

– Alltså, när jag först fick frågan om att vara modell kände jag att det inte var något för mig. Jag har alltid varit en Tomboy, alltså att jag varit rätt grabbig i min stil och mina intressen, så att då göra något som jag tyckte var väldigt flickigt och feminint kändes helt fel. Sen var jag ju bara 14 år så jag tvekade en del.

6 år senare fick Erika ett meddelande på facebook med erbjudande om att gestalta Leonardo Di Caprio på en plåtning för tidningen Candy. Och det blev hennes första stora modelljobb.

– Leonardo är en av mina stora idoler så jag kände ”lets go for it”. Och jag fick mycket uppmärksamhet efter den plåtningen vilket nog beror på att jag var en ung tjej som modellade som kille. Men det där med att fota tjejer som killar tror jag har varit på gång rätt länge, det började nog med att Madonna körde lite den stilen på åttiotalet.

Erika tror att hon alltid kommer att uppmärksammas framför allt för att hon är en tjej som modellar som kille. Och det är också jobben som kille som fått störst uppmärksamhet.

– Jag tycker att det är roligast att göra jobben som kille. Det känns närmare mig att göra jobb som kille eftersom att jag gillar killkläder och maskulina drag. Men det här med att göra jobb som kille är inget som jag liksom hittat på, alltså att jag klär ut mig. Jag har alltid sett ut så här och jag är bara mig själv och sen var det en slump att jag blev modell, säger Erika.

Erika har nästan 13000 följare på Instagram och 10 000 följare på Twitter och Facebook. Och hon tror att vissa nog ser henne som en förebild.

– Jag tror att folk bygger en fantasi kring det jag gör och att många gillar att jag gör något nytt. Och dagligen får jag brev från människor som känner sig lite osäkra i sig själva och som finner stöd i mig.

En känd bild på Erika är tillsammans med den manliga modellen Andrej Pejic som gjort sig känd för att modella som tjej. Och Erika tror att vi kommer att se mer av den typen av mode.

– Fashion handlar ju mycket om att bolla med idéer och kläder för att göra något som får politisk betydelse. Den plåtningen nådde ju väldigt många just för att vi lekte med könsrollerna. Och efter den plåtningen har fler vågat göra den typen av blandning. Alltså, där tjejer inte bara modellar som tjejer och killar som killar.