#häntpåkrogen - lyssnarberättelse

Louise: "Har aldrig känt mig så förnedrad"

"Delar ni upp henne och använder henne en kvart åt gången då, eller hur lägger ni upp det?" Lyssnaren Louise berättar om sexism på krogen.

För ca 2 år sedan var jag ute med mina kollegor på krogen. Vi inledde kvällen med en middag. När vi sitter vid bordet  och samtalar och äter märker jag hur en man från sällskapet vid bordet intill oss börjar prata med en av mina kollegor. De skojar och skämtar vilket gör att jag uppmärksammar deras konversation. Sällskapet vid det andra bordet bestod av 4 personer i 50-60 årsåldern, 2 kvinnor och 2 män.

Plötsligt stannar mannen upp i konversationen och tittar på mig istället för min kollega som han konverserat med. (Jag var den enda kvinnan vid vårt bord av ca 8 personer). Han frågar mig då hur det kommer sig att jag var där. Först förstår jag inte riktigt vad han menar och dröjer med svaret, varpå han fyller på med ytterligare frågor så som, "Tillhör du någon av männen?", "Är du någons syster?"

Jag svarar nej på de frågorna och tillägger att "vi alla är arbetskollegor", vilket var fallet. Han vänder sig då tvärt mot mina kollegor och utbrister "OJOJ delar ni upp henne och använder henne en kvart åt gången då, eller hur lägger ni upp det?" sedan skrattar han högt. Vid vårt bord infinner det sig en total tystnad.

Jag kunde inte tro mina öron och kunde inte svara något alls. Jag har aldrig känt mej så förnedrad, kränkt och förminskad av en främling verken tidigare eller efter det.