Tidningar polisanmäler Svenskarnas parti

2:04 min

Dalarnas tidningar och Jönköpingsposten polisanmäler nazistiska Svenskarnas Parti efter att de satt upp blågula band runt tidningarnas redaktionshus.

– De möttes av blågula band och en väldigt tydlig stoppskylt, säger Ewa Wirén, ansvarig utgivare på Dalarnas Tidningar.

"Denna byggnad har blivit förseglad med blågula band på grund av den svenskfientliga propaganda som sprids härifrån." Så stod det på skylten som satt på dörren till Dalarnas tidningars redaktion i Mora.

Nazistiska Svenskarnas parti utförde sin aktion natten mot onsdag mot ett tjugotal kommunhus och redaktioner.

–  Vi kopplar det med den intensiva bevakning vi haft kring främlingsfientliga nazistiska grupperingar i Dalarna de senaste veckorna, säger Ewa Wirén.

Och partiledaren för Svenskarnas parti, Stefan Jacobsson, bekräftar att aktionen riktar sig mot mediernas bevakning. Men han anser att aktionen är inom ramen för yttrandefriheten:
–  Det är en symbolisk aktion.

Kan du förstå att personer känner sig hotade av att man märkt ut deras arbetsplats och skrivit att man förseglar den?
– Nej, jag kan inte förstå att det kan uppfattas som hotfullt, säger Stefan Jacobsson.

Svenskarnas parti har sitt ursprung i Nationalsocialistisk front.
–  Det är en rörelse som inte hyser några större betänkligheter när det gäller just våldsamheter. Så jag kan absolut förstå att det kan uppfattas som ett hot, säger David Lagerlöf på stiftelsen Expo, som granskar högerextremism och högerpopulism.

Svenskarnas parti ställer upp i kommunvalet i Mora nästa år. Therese Nilsson är gymnasielärare St. Mikaelskolan. Hon oroas över att partiet försöker etablera sig på orten och vill ge eleverna instrument att ta ställning till det som Svenskarnas parti står för.

– Det vi kan märka av är att det finns en ökad främlingsfientlighet på skolan. Och då har vi ansett att det är oerhört viktigt att det finns vuxna som visar att vi är engagerade i de här frågorna och vågar debattera.